sâmbătă, 4 decembrie 2010

Din interiorul lumii HIV

Oamenii au pareri diferite si reactii diferite. Unii se sperie, altii zambesc, altii ne compatimesc…dar inca ne lipseste minimul de cunostinte referitoare la HIV, modalitatea de transmitere si cum se manifesta. (Maya, o fata seropozitiva)    


Nu vrea sa-si dea numele real de frica sa nu fie discriminata. Are 22 de ani, e mama si studenta in acelasi timp. La sapte ani, ca urmare a unui sistem imunitar slabit si a numeroaselor raceli, doctorii i-au facut testul HIV care a iesit pozitiv. Abia la 12 ani a aflat ca este infectata, dupa ce a umblat printre acte, gasind niste pliante despre HIV si certificatul de grad, potrivit afirmatiilor ei.

“Ce crezi oare, ca imi place /  Sau ca am vrut sa am eu…HIV?”

Cu toate ca a aflat treptat si a avut timp sa se obisnuiasca cu diagnosticul, acest lucru i-a marcat anumite perioade din viata si au fost cateva momente cand a simtit cum e sa fie discriminata. “Majoritatea stomatologilor refuza sa trateze pacienti seropozitivi din frica de a pierde clienti sau acesta este doar un motiv ce ascunde proasta sterilizare a instrumentelor.”, mi-a marturisit tanara. Ea povesteste ca odata, o doamna doctor a refuzat-o, motivand ca “Am si eu copii acasa”, bolnava concluzionand ca exista o totala lipsa de informare a modalitatii de transmitere a virusului si o lipsa de sentimente ascunsa sub o replica “diplomatica”.

Daca tanara studenta este discriminata doar de stomatologi, Larisa a fost discriminata de…toti. Dupa ce mama ei a murit de SIDA, cand fata avea sase ani, toata familia fusese chemata la testare. Inca de atunci medicii au descoperit ca Larisa era infectata cu HIV. Prin urmare, niciun vecin sau prieten nu mai vorbea cu ea, de frica sa nu se infecteze, conform afirmatiilor sale. Desi in prezent este privita ca o persoana normala, merge la scoala si are prieteni, fata, in varsta de 17 ani, ii sfatuieste pe cei sanatosi “sa se informeze, sa respecte regulile de igiena si sa nu se teama, pentru ca HIV/SIDA nu se ia prin orice mijloace”.
“De ce nu as putea sa rad ca tine / Sau pur si simplu sa zambesc?”

Ana Vatavu este presedinta asociatiei “Lizuca”, asociatie ce vine in sprijinul persoanelor seropozitive din Bacau, conform Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Ea a fost cea care le-a transmis intrebarile bolnavilor si mi-a oferit cateva informatii mai speciale. Spre exemplu, a declarat ca  bolnavii din prezent au fost infectati in perioada ‘85-’91 din cauza acelor nesterilizate, nu din cauza moravurilor usoare ori a drogurilor injectabile. De asemenea, tot ea mi-a pus la dispozitie brosuri despre HIV/SIDA si reviste create de bolnavi, pentru bolnavi.
Astfel, intr-un material realizat de Fundatia “Romanian Angel Appeal” (RAA), scrie ca, desi primul pacient infectat cu HIV a fost descoperit in 1981, inca din anii ’70  exista persoane seropozitive. Tot in aceasta brosura mai scrie ca virusul “este inactivat rapid (3-30 min) de catre dezinfectantele obisnuite”, “isi reduce concentratia cu 90-99% in cateva ore, prin uscarea sangelui” si “spalarea mainilor cu apa si sapun timp de 30 de secunde dupa contactul cu sange sau alte produse contaminate este considerata masura cea mai simpla si sigura de protectie”.
Viata celor seropozitivi este prezentata din toate perspectivele, intr-o revista creata de membrii UNOPA si o parte dintre bolnavi, numita “Pozitiv”. Sub pseudonimul “O speranta”, un om isi exprima punctul de vedere cu privire la HIV/SIDA: “Numarul ingrijorator de mare de copii infectati in cadrul sistemului medical, in perioada 1985-1991 e pus in baza neatentiei si, mai cu seama, in baza moravurilor usoare(…) Nu putem nega ca exista persoane astfel infectate, dar e enorm si crud, nedrept si egoist sa punem in aceeasi oala lumea intreaga!”


Nu exista oameni sanatosi sau infectati…exista doar oameni care nu s-au testat si care nu stiu inca daca sunt sau nu infectati. Cea mai buna modalitate este de a te testa si de a lasa prejudecatile! ” (Maya, seropozitiva)   
Dupa cum recomanda si in citat, Maya, fata seropozitiva, ii sfatuieste pe toti cei aparent sanatosi sa-si faca testul HIV, mai ales ca el este gratuit si rezultatul ramane confidential. Persoana care se testeaza poate sa nu-si divulge nici numele, dar in cazul in care se descopera ca are acest virus, va trebui sa repete testul, pentru ca rezultatul sa fie luat in considerare. Conform brosurii de la RAA, testarea devine necesara dupa un contact sexual neprotejat, o interventie chirurgicala si tratamente injectabile. De asemenea, este bine ca o persoana sa se testeze daca se imbolnaveste des, acesta fiind principalul mod de manifestare a virusului HIV. Totusi, pentru a obtine un raspuns corect si sigur, pacientul nu trebuie sa-si faca testul la imediat dupa o posibila infectare, ci dupa cel putin sase luni. Toate acestea le-am aflat in cadrul consilierii de dinaintea testarii, consiliere la care are dreptul oricine.
Am fost si eu la sectia de Boli Infectioase Adulti, Pavilionul II, din Spitalul Judetean de Urgenta, sa-mi fac testul HIV. Acolo, doamna Masa-Maria Potirniche, cea care m-a si consiliat, mi-a recoltat o cantitate mica de sange, iar a doua zi am aflat deja rezultatul. Am mai avut de semnat cateva foi si asta a fost tot. Cat despre imposibilitatea de a scapa de acest virus, informatii mai stiintifice se gasesc in videoclipul de mai jos:
blog comments powered by Disqus