vineri, 14 mai 2010

Jurnalismul, meseria potrivita

Am ajuns la asa profil datator de fiori (stiinte ale naturii) pentru ca am vrut sa ajung medic veterinar. Cand am vazut ce spurcata e biologia si cat de mici vor fi castigurile, m-am reorientat. Arhitectura m-a atras prin sansele de pe viitor: munceam ceva, dar aveam bani, o afacere in domeniu ar fi fost usor de inceput si alta varianta mai banoasa nu stiam. Cand mi-a spus o fata ca aia de la arhitectura nu dorm noaptea sa-si termine proiectele, timp in care imi placea tot mai mult sa scriu articole, am decis sa dau la jurnalism.


Ca la celelalte domenii, m-am tot interesat cum va fi viitorul domeniu in care voi activa si tot curioasa, am descoperit la biblioteca o carte aparuta recent, scrisa de Iulian Comanescu "Cum sa devii un nimeni". In ciuda aparentelor, tema principala o constituie personal branding si am luat-o in ideea ca unele lucruri le-as putea adapta la blog. Dar, pentru a explica unele notiuni, autorul se foloseste de experientele sale sau date generale din mass media, oferind o imagine de ansamblu asupra mediului in care voi activa. Pe langa unele idei de a-mi imbunatati blogul, cartea asta m-a convins ca jurnalismul mi se potriveste cel mai bine.

1.Programul de lucru este destul de flexibil si cuprinde de toate: dimineata deplasari pe teren (sau chiar delegatii, presupun) si dup-amiaza se scriu articolele, conform descrierii lui Contrasens
2.Socializare exista din greu. Intru in contact cu multa lume: surse, oameni carora le iau interviuri etc
3.Ma tine la curent cu toate noutatile, am ocazia sa iau "pulsul" societatii, aflu lucruri noi.
4.Slalom printre informatii Din ce-am inteles din carte, in zilele noastre sursa vine la jurnalist, acesta din urma trebuind doar sa selecteze informatiile, in functie de interesele cuiva si cum trebuie perceputa stirea.

Singurul dezavantaj gasit deocamdata este acela ca-mi pot practica meseria doar in tara. Sub nicio forma n-o sa pot lucra in Grecia, tot ca jurnalista, pentru ca nu stiu atat de bine limba lor. Cu toate astea, pana la urma am gasit o metoda de a le impaca pe toate...

PS: Ca sa nu spuneti, cititori din afara domeniului, ca va neglijez, va recomand o carte foarte buna, care va poate invata mult mai multe decat literatura. "Copiii indigo" se numeste, nu cunosc autorul si pot avea acces la sursa de la care am luat-o doar colegii de clasa. Cautati la biblioteca sau pe net, chiar se merita citita ;)
blog comments powered by Disqus