marți, 4 mai 2010

Drogurile, cel mai nociv lucruDrogurile schimba tot

Am citit la Edith un articol in care intreba daca ar trebui sa fie pedepsiti copiii care consuma droguri. Celor care se grabesc, le raspund scurt ca nu, trebuie luate alte masuri mult mai eficiente. Celor care au rabdare, le explic si de ce.Pozitia mea fata de droguri

Incep cu faptul ca sunt complet impotriva drogurilor, n-am incercat si nici n-am de gand sa le incerc vreodata. Sunt mai periculoase decat orice. Nici nu traiesti, nici nu mori, spre deosebire de sporturile extreme, nu mai esti bun de nimic cum ai fi daca ai fuma o tigara normala, sunt mai scumpe si nesanatoase decat alcoolul iar efectele pozitive sunt putine fata de cat platesti. Da, e valabil si-n cazul drogurilor naturale sau alea care cica nu dau dependenta.

Masuri bune de luat

Pedepsirea unui drogat nu vad sa rezolve ceva. Copilul ala e dependent, nu mai gandeste cum trebuie, vointa lui e in vacanta si daca a ajuns in halul asta, inseamna ca s-a indepartat de parinti (si realitate) suficient de mult cat sa nu-l mai poata pedepsi nimeni. Totusi, se pot lua niste masuri:

Schimbarea anturajului: Poti sa stai si-n cap, daca il lasi cu aceiasi prieteni nu rezolvi nimic. Tentatia e prea mare ca sa reziste.
Consiliere: Fie pentru a inlatura cauzele care au dus la consumul de droguri, fie pentru a-i reface psihicul, fie pentru alt motiv care mie-mi scapa, la dependentele grave cred ca e nevoie de asa ceva.
Da-i motive sa nu se reapuce. Ocupa-i timpul, arata-i ca sunt si alte modalitati de a obtine placerea. Pune-te in locul lui: tu ai renunta la ceva care iti place fara sa ai cu ce inlocui?

In concluzie, lumea s-a mai modernizat, pedepsea nu mai e valabila ca solutie pentru orice problema iar dependenta de droguri e clar ca nu se vindeca dupa metodele vechi de educare a copiilor.
blog comments powered by Disqus