luni, 8 martie 2010

Un sport la moda: mountain bike

Multi aleg sa evadeze din cotidian,din mediul urban; multi vor sa practice un sport, dar putini isi permit sa investeasca sume exorbitante intr-un hobby de aceea mountain bike s-ar putea sa-ti placa. Dar inainte sa te decizi daca l-ai practica sau nu, lasa-ma sa te informez. Scurta istorie

 Bicicleta de tip mountain bike a aparut la inceputul anilor '80, ca rezultat al combinatiei dintre ciclo-crossuri  si a bicicletelor de cursa lunga, modificate pentru a parcurge drumuri montane.
 
Cum se practica

La fel ca la alte sporturi pe doua roti, este nevoie de vehiculul in sine, bicicleta in cazul nostru. Desi se poate practica si cu o cursiera, este recomandat un mountain bike fiindca rezista mai mult. Diferenta majora dintre ciclismul pe care il stie oricine si acest tip de sport este locul de desfasurare si anume traseele montane. Cat despre echipament, se aseamana cu cel de la moto-cross: casca, manusi, manusi,ochelari, sistem de GPS plus diverse scule pentru eventualele reparatii.

Tipuri


Cross- Country, XC mai pe scurt, este cel mai cunoscut fel de acest sport. De regula se refera parcurgerea unui teren accidentat, cu suisuri si coborasuri. O bicicleta de acest fel are intre 9 si 13 kilograme iar suspensia pe fata de 0-125 milimetri.

All mountain (AM) se deosebeste de XC prin suspensia ceva mai lunga (125-180 mm) si prin faptul ca rezista ceva mai bine, dar fara a cantari mai mult.

Mai sunt multe categorii de mountain-bike si mi-ar lua mult sa ti le prezint pe toate, de aceea iti dau sursa, in caz ca vrei sa te documentezi singur.

Acum, dupa ce te-am informat cat de cat asupra a celui mai la moda sport,ce parere ai? Ti-ar placea sa-l practici?
blog comments powered by Disqus