luni, 15 martie 2010

Tentativa de mecanica moto (I)

Cu mult timp inainte de a-mi cumpara motocicleta,gasisem pe net o carte veche despre mecanica moto in care explica ce si cum. Pe atunci chiar puneam botul la ce spuneau unii motociclisti mai saraci ca trebuie sa stiu sa-mi repar singura mandra asa ca incepusem sa invat din cartea aia mai ceva ca din manualul de mate (aveam capacitatea in anul ala). Cum functioneaza un cilindru si care-i treaba cu lucrul mecanic. Am nenorocit doi oameni pana sa inteleg ce-i aia carena si care-i faza cu timpii de la motor dar macar in teorie, stiam tare multa mecanica...pentru o fata :D

Iata ca dupa ce mi-am cumparat motocicleta, sosise timpul sa aplic ce credeam eu ca stiu. Lucrul mecanic l-am uitat, dar restul inca tin minte. Degeaba, fix a doua zi nu reuseam s-o pornesc, mai ales ca la inceput aveam o tactica aparte.

Il puneam pe tata sa-mi scoata mandra din garaj, punea cricul, inchidea usile, ma aplecam langa ea sa pun cheile in contact, in timp ce tata tinea casca de parca era Biblie, eu ma suiam in sa cu cea mai mare grija, ma uitam prin jur sa-mi amintesc ce butoane am de apasat si la final, butonul magic. Apasam pe el, in jur o liniste ca-n mormant :| Mno, deja s-o stricat :( Il sun pe un amic de-a lui taica-miu, fost motociclist.

-Buna ziua! Uitati ce-am patit: cand vreau s-o pornesc, se stinge farul  si nu scoate niciun sunet :( ii povesteam eu omului la telefon.
-Asa zici? Tre sa fie probleme cu bateria...Las ca vin eu pe la cinci sa vad ce se intampla.

Din fericire, pana la ora cinci au aparut doi baieti destepti foc, unul motociclist si altul scuterist dar ambii actuali, nu fosti. Opresc ei in fata garajului, se dau jos de pe jucarelele lor, vin langa mine, apasa pe buton ca sa se convinga ca intr-adevar,nu mergea si incep sa-i dea tarcoale mandrei mele. Stiau ca nici daca ridic cricul tot nu vrea, pentru ca in secunda urmatoare m-as fi dus pe-o parte ca-n desene animate, asa ca ma intreaba calmi:
-Ai pus-o pe liber?
-Adica? ii intrebam tare curioasa. Auzisem eu ceva vag despre asta cand faceam scoala de soferi, dar n-aveam idee cam ce-ar putea fi.
-Stai asa, raspunde unul dintre ei si-mi baga motocicleta pe liber. Al dracu, de data asta o pornit!

Nici acuma excelez la capitolul mecanica. Norocul meu ca motociclistii sunt suficient de rabdatori incat sa nu se enerveze daca-i intreb ce-i aia redresor,la ce foloseste antigelul, cum sa ridic motocicleta picata in garaj sau daca ma plang ca nu am suficienta forta sa desurubez ceva, in conditiile in care am gresit surubelnita :D Dar, despre toate astea, cu alta ocazie :)
blog comments powered by Disqus