luni, 1 martie 2010

Din viata lunetistilor
 Cu toate ca pe front nu se expun la fel de mult ca soldatii si lunetistii sunt o parte importanta din armata. Ei sunt aceia care pandesc "prada" (un personaj-cheie in cadrul conflictului) si o omoara la fix, fara sa se dea de gol.

Tactici de camuflaj


Ca sa nu fie recunoscuti sau detectati, lunetistii apeleaza la tot felul de trucuri:
  • Vestimentatia de tip "camuflaj", dar cu ceva modificari fata de uniforma soldatilor. Culoarea hainelor este aleasa in functie de mediu astfel intr-un mediu arid se alege galben, in padure verde etc si pot atasa de echipament elemente din natura.
  • Trag de la distanta mare si dintr-un loc cat mai ferit
  • Stau pe burta, sa se vada cat mai putin


Vizarea tintei

De regula, lunetistii actioneaza cate doi si pot sta cateva zile in aceeasi pozitie, pana cand gasesc momentul prielnic de a actiona.Unul dintre ei este observatorul. El identifica tinta si comunica acele coordonate pentru a viza tinta, in timp ce tragatorul o omoara cu o arma precisa, reglata pentru distante mari. Uneori, lunetistii pot actiona chiar si la 3000 de metri.

Utilizari

Cu toate ca atat in airsoft cat si in viata reala lunetistii mai mult omoara, ei mai sunt folositi si in cercetarea pozitiei inamicilor (spionaj), dandu-le acestora o stare de teama. De asemenea,ei distrug obiecte importante cum ar fi radarele.


Lunetisti celebri

  • Simo Haya Acest finlandez s-a luptat in Razboiul de Iarna cu rusii, facand 542 de victime in 100 de zile, tragand din adaposturi improvizate
  • Vasily Zaytsev a doborat 254 de inamici nemti, in cadrul celui de Al Doilea Razboi Mondial dar marele merit este pregatirea lunetistilor rusi pentru atacul din est.
 Desi suna bine si li s-a creat o imagine frumoasa datorita filmului, pentru a deveni lunetist este nevoie de mult antrenament si trasaturi aparte.
blog comments powered by Disqus