joi, 4 martie 2010

Cu Ij-ul la mare

Cel mai "palpitant" drum a fost cu IJ-u Planeta 5, motor care avea numai 3 ani vechime. Am plecat la mare în 1994 cu hurdubaia încărcată, doi hăndrălăi şi ataşul full de bagaje, de nu se închidea capacul.

Pe la Afumaţi nu mai trecea de 45-50 km/h decît la vale. Zicem noi, o fi de la prea multă greutate. Pe la dealurile de la Hîrşova urcam cu 20, dar coboram cu 80 :) Nu vă spun că am făcut 10 ore pînă la Agigea, cu pauze cu tot!!! Acolo, altă bubă!
Un scurt-circuit pe care cu greu l-am găsit, în far. Dar nu aveam izolir-band cu noi, aşa că ne-a salvat o farmacie: LEUCOPLAST! Tot acolo, pe marginea drumului, ne pocneşte pe noi (începători şi ca motociclişti şi ca mecanici) ideea că ar trebui să desfundăm cumva toba. Facem noi asta, cu cîteva "scîntei" pe uscat în capul pistonului (nu ştiu cum să explic altfel) şi să vezi al naibii Ij ce trăgea dup-aia, de-i mergeau fulgii, numai suta, suta şi... Dacă făceam asta la Afumaţi, eram la mare cu o zi mai devreme:))

La întoarcere păţim altele. Prima dată se rupe pedala de pornire. Nu-i nimic, se porneşte şi împinsă. Da, dar ce te faci cînd se rupe şi cablul de ambreiaj? Ce mare lucru, unul împinge, celalalt are grijă să nu accelereze prea tare, că cel care împinge trebuie să se suie şi el din mers! Noroc că acum trăgea de rupea! :))Capac la toate, prindem coloană la Fundulea, de nu se putea merge decît cu 10-15 km/h maxim, cu o grămadă de porniri şi opriri! Deci am împins şi m-am suit din mers de nu mai ştiu cîte ori (tovarăşul meu, fiind mai uşurel şi mai puţin puternic, stătea la ghidon). Şi nu s-a terminat!

Pe la Brăneşti auzim un rateu puternic şi se opreşte Ij-u, se sting şi luminile (ne prinsese noaptea) şi abia se pornise coloana. Ce păţisem? Nimic mai simplu, bujia s-a desfiletat încet, încet şi apoi a zburat din chiulasă, smulgînd şi fişa din bobină! Noroc că am găsit fişa, că bujia n-am mai găsit-o! Acum mai opreşte pe vreunul să-ţi dea bujie, că noi n-aveam, la ce să ne trebuiască? că motorul era nou, mersese impecabil pînă cu o zi înainte să plecam la mare... Cu greu se milogeşte unul de noi şi ne dă două bujii Bosch. Dar acum nu mai stătea fişa pe bobină, am forţat-o noi să intre, dar mai ieşea de acolo, se mai oprea motorul, aşa că am împins şi m-am suit din mers (noroc cu portbagajul din fier-beton de 8) de am slăbit 5 kile la toate semafoarele din oraş.

Cînd ne era lumea mai dragă, SPUF, se stingeau toate luminile, motorul mort, caută iar buba!!! Pe la 1 noaptea eram pe la Răzoare şi n-a mai vrut deloc. Cum trebuia să ajungem "numai" pe prelungirea Ghencea, am luat-o la împins fără să ne mai intereseze s-o pornim. Împingînd noi aşa, ni se face sete. Pe la Favorit ne oprim să luăm o Cola, la o terasă unde era plin de microbişti care se uitau la Campionatul Mondial din SUA. Cînd ne văd ăia că împingem la motor şi că sîntem rupţi, ne întreabă: "De unde veniţi băieţi?", noi: "De la mare!", ei: "AŞŞAAAA??? =)) "

Drumul ăla a fost adevăratul nostru botez într-ale motociclismului! Cert este că am ajuns cu motocicleta acasă, nu ne-a lăsat în drum! Iar Ij-ul ăla merge şi acum, numai că mult mai bine!

sursa text si poza
blog comments powered by Disqus