vineri, 1 ianuarie 2010

Concertul de la Viena - o alternativa a sfantului Vasile


Dunarea albastra
Asculta mai multe audio Muzica

La noi se sarbatoreste sfantul Vasile. Dupa ce in noaptea de Revelion toata lumea a chefuit ca la carte, de 1 ianuarie urmeaza o noua runda. Asta la romani, ca vienezii prefera ca a doua zi sa se delecteze cu niste muzica clasica, in cadrul concertului de la Viena.

Despre

El este sustinut de Orchestra Filarmonica din Viena si se transmite pe tot globul, inregistrand o audienta de vreun miliard de telespectatori, din vreo 44 de tari, iar florile sunt donate de orasul San Remo, Italia.

Concertul propriu-zis

Muzica este, in mare, compusa de familia Strauss (Johann I si II, Eduard si Iosef) dar, uneori se adauga si piese ale altor compozitori austrieci, inclusiv Mozart si Schubert. Se canta vals, polca, mazurca si mars timp de doua ora jumate.

De regula exista o pauza la jumatatea concertului,  pauza nefiind intamplatoare; ea marcheaza aparitia trupei de balet din cadrul Operei de Stat, balerini care au dansat si in diferite locuri faimoase din Austria. Programul se incheie cu trei bisuri: o polca rapida, Valsul Dunarea Albastra si marsul Radetzky.

Ascultati si voi Concertul de la Viena, s-ar putea sa va placa ;) Nu de alta, dar cererea de bilete este atat de mare incat trebuie facuta rezervarea cu un an inainte si locurile unor familii austriece se transmit din generatie in generatie deci tre' sa fie ceva misto pe acolo, ca altfel nu s-ar inghesui lumea.

blog comments powered by Disqus