joi, 24 decembrie 2009

Mass media, prieten sau dusman?

 Din dorinta de a creste valoarea unui articol sau a unei stiri, jurnalistii mai deformeaza realitatea sau exagereaza problemele dar mass media ramane principala sursa de informatii a tuturor, deci cel putin teoretic, n-o putem inlatura din viata noastra. Pana la urma, cum e treaba? Este mass media un lucru bun, de care avem nevoie sau ea inca exista doar fiindca ne e lene/frica s-o inlaturam din viata noastra?
 Mass media si oamenii de rand

Daca pe vremea comunismului jurnalistii aveau obligatia de a scoate in evidenta calitatile lui Ceausescu, in zilele noastre ei trebuie sa scrie in asa fel incat sa se vanda cat mai bine informatia, sa creasca traficul sau ratingul, lucru pentru care, uneori, informatia este usor distorsionata. De asemenea, fiecare jurnalist incearca sa surprinda imagini inedite,sa apara cu ceva nou, de cele mai multe ori, fara sa tina cont ca ii poate deranja pe ceilalti. Din aceasta cauza si multe altele, ziaristii au o reputatie proasta, in randul oamenilor obisnuiti.

Mass media si reclamele

Nu aceeasi parere o au oamenii de afaceri cu un profit suficient de mare incat sa investeasca in reclama, deoarece mass media ii ajuta foarte mult in afaceri. La randul lor si afaceristii sustin financiar, prin pretul ridicat al reclamelor.

Mass media si politica

Considerata a patra putere in stat, mass media asigura cat de cat transparenta actiunilor politice. Aceasta prezinta tot ce se intampla in Guvern, Parlament, ce proiecte si legi mai apar si prezinta complet politicienii, cu toate defectele si calitatile lor, atunci cand e campanie electorala, intr-un fel ajutand pe fiecare sa se promoveze si sa-l denigreze pe celalalt.

Concluzie

Si acum, la final de articol, sa punem in balanta ceva concluzii. Oamenii de rand sunt numerosi; nu au o parere buna despre mass-media, in timp ce politicienilor si marilor oameni de afaceri, mai putini la numar dar mai importanti in societate, le convine ca ea sa existe. De asemenea, sa nu uitam ca ea este principalul mijloc de informare, chiar daca informarea asta poate sa fie oleaca eronata. Eu tind sa cred ca mass media trebuie sa existe, in special datorita rolului ei in societate. Voi ce parere aveti?
blog comments powered by Disqus