luni, 16 noiembrie 2009

Rostul echipamentuluiS-a intamplat de multe ori sa ma ia la misto vreun motociclist bengos pentru ca nu purtam echipament. S-a mai intamplat si sa-mi explice alti motociclisti de treaba, ca echipamentul trebuie neaparat purtat, de regula aducandu-mi argumente expirate, netestate sau care, pur si simplu, nu se aplica in cazul meu. Prin urmare, prin articolul asta, incerc sa lamuresc problema, astfel incat pe viitor sa nu se mai lege nimeni de viata mea doar fiindca port tricou pe motor, in toiul verii.


Siguranta si protectie

1.Sentimentul de siguranta

Am observat, de-a lungul timpului, ca multi motociclisti se simt mai in siguranta atunci cand poarta echipament, lucru ce le poate aduce anumite avantaje. Spre exemplu, nu se panicheaza chiar atat de usor in situatii de criza (taie unu fata cand ai 100 la ora,na),reusind mai usor sa iasa din situatia dificila decat daca ar fi fost extrem de speriati. Per total, au mai mult curaj in ceea ce fac prin trafic pentru ca se bazeaza pe echipament; au senzatia ca orice s-ar intampla,echipamentul ii salveaza, senzatie care de multe ori dauneaza grav motociclistului,exemple avand o multime, daca scormoniti prin stirile TV.

2.Protectia reala

Din pacate, protectia aia pe care te bazai tu atat,se poate dovedi a fi complet inutila si ai s-o afli fix cand faci accident de n-ai sa mai poti schimba nimic.Atunci ce te faci? Nu-ti vine sa-ti bagi gheara in gat ca te-ai chinuit cu el, atata amar de timp, degeaba? Nu-ti vine, ca soferul e 100 % vinovat de tot ce ti s-a intamplat rau, ai dreptate :) Daca e vorba de o viteza decenta in momentul impactului, sunt de acord, n-ai purtat echipament degeaba dar daca gonesti ca nebunul, eu zic ca prezenta sau lipsa lui e cam acelasi lucru.

Cam asa sta treaba cu echipamentul moto, in general. Acu sa va povestesc la ce-l folosesc eu.

Ajutorul motociclistului

1.Intemperiile vremii


Daca ar fi sa nu ai deloc echipament, sezonul moto s-ar scurta considerabil, indiferent cate haine ai lua pe tine.Daca n-ai avea nici macar casca, ai merge doar din iunie pana august, restul anului fiind prea frig pentru a sta in curent. In schimb, atunci cand ai echipament poti sa mergi cu motocicleta vreo trei sferturi din an sau chiar tot anul, in functie de cat e de grea iarna si cat iti place sa te plimbi cu mandra ta.

2. Sprijin pentru unele sporturi

Dincolo de nevoile generale, pe care le are orice motociclist, echipamentul este util si atunci cand practici vreun sport moto. Spre exemplu, sliderele(is niste bucati laterale ale cizmei, daca nu stii. Ies in afara, n-ai cum sa le ratezi) si genuncherele te ajuta sa abordezi o curba cu genunchiul pe jos, fara sa ajungi la destinatie pictat in dungi cu sange. De asemenea, tot cizmele te ajuta la un concurs de motocross sa pui piciorul jos in curba, implicit sa treci pe acolo mai repede fara sa te loveasca. Si da, stiu ca nu practic niciun fel de sport dar aspectul asta trebuia mentionat.


In concluzie, dragi motociclisti, echipamentul isi are rostul; nu spun nu, dar rostul asta variaza de la o persoana la alta. Asa cum nici amatorului de drumuri lungi si linistite nu prea ii folosesc protectiile hard purtate de cei care practica enduro, tot asa nici enduristii nu prea au ce face cu echipamentul drumetilor, facut mai mult sa tina de cald decat sa protejeze in caz de accident.blog comments powered by Disqus