vineri, 9 octombrie 2009

Liceu bun versus liceu mediu (II)

Va prezentam mai demult cum sta treaba cu liceele,din punct de vedere subiectiv,din experienta personala.Azi, dupa oleaca documentatie si brain-storming,va arat avantajele si dezavantajele pentru fiecare tip de liceu, totul privit obiectiv.
1.Te maturizezi prea devreme
Gandeste-te ca un liceu nu este considerat "bun" doar fiindca e varuit misto,ci din niste motive mult mai serioase, rezultatele excelente obtinute la examenele importante si diverse olimpiade reprezentand unul dintre motive. Daca e sa mai gandesti inca putin,iti dai seama ca rezultatele alea sunt obtinute doar cu multa munca, lucru ce se aplica la toti elevii si de aici deriva multe multe teme,nu doar de pe o zi pe alta ci si pe termen lung.Dovada? O obtii intreband orice elev cu medie peste noua cam cat ii ia sa-si faca temele. Din moment ce ziua are tot 24 de ore, indiferent unde inveti, dar ai teme mai multe inseamna ca ai mai putin timp liber. Per total,ai programul oricarui adult,lucru ce te maturizeaza.

Sa zicem ca inca esti tanar si oricat de incarcat ti-ar fi programul, tot mai ai oleaca de energie pentru diverse pozne,mai mici sau mai mari.Dar ai auzit vreodata ca rezultatele nu le poti obtine fara disciplina? Si atunci ce te face sa crezi ca poti fi obraznic intr-un liceu bun? Acolo sunt reguli stricte,care chiar se aplica si regulamentul nu e scris ca sa aiba profii ce citi in timpul liber. In concluzie,devii prea cuminte pentru un om de varsta ta si ajung la ideea din subtitlu: te maturizezi prea repede.

2.Nimanui nu-i pasa unde ai facut liceul
Incearca sa te uiti putin in jur,cand e vorba de o angajare.Daca ai o facultate terminata sau in desfasurare,n-are nimeni treaba cu liceul.Daca te angajezi in alt oras decat cel in care ti-ai trait viata de liceu,degeaba se uita patronul unde ai invatat,ca oricum nu stie daca respectivul loc ti-a asigurat o educatie asa cum trebuie sau nu.Prin urmare,sansele ca fostul tau liceu(candva o sa ajunga fost) sa aiba vreo valoare in CV-ul tau sunt destul de mici si nu renteaza sa te chinui patru ani in cine stie ce colegiu de prestigiu.

3.Te subestimezi
In general,in liceele bune sunt profesori exigenti care n-or sa-ti dea o nota mare prea usor si nici n-or sa te treaca clasa doar fiindca deschizi caietul de doua ori pe semestru.Cu alte cuvinte, intr-un fel sau altul esti motivat sa inveti mult,dar rasplata nu e pe masura,ci mai mica astfel incat te inveti sa te subestimezi si ramai cu ideea ca trebuie sa muncesti mult ca sa obtii ceva,lucru care nu e adevarat daca te duce capul. Prin urmare, ajungi sa te subestimezi si,cat timp tu ai sa-ti dai sufletul la munca pentru cateva milioane, altii muncesc jumate cat tine si castiga mult mai mult.Daca nu ma crezi,compara un politist cu un notar si-ai sa vezi ce diferente mari sunt in raportul munca/salar. ;)

4.Educatie mai rafinata
Pana acum am ajuns la concluzia ca intr-un liceu mediu o duci bine: ai timp liber destul si munca iti e rasplatita bine sau chiar foarte bine,dar educatia e mult mai slaba din punct de vedere calitativ.Pe langa tonele de cunostinte bagate in cap zilnic,in liceele bune sunt organizate si multe activitati extrascolare: proiecte cu tari straine, actiuni de ecologizare, cluburi de tot felul,trupa de teatru...ce sa mai,ai cu ce-ti ocupa timpul si cu timpul iti formezi o mentalitate deschisa la nou,ai sa stii si altceva in afara de materiile pentru bac sau ca alcoolul te face sa traiesti intens. De asemenea, intre oamenii normali,altfel esti vazut cand spui ca vii dintr-un liceu bun decat dintr-unul oarecare.

Parerea mea este ca,chiar daca te-ai decis deja la ce liceu sa intri,sa te mai gandesti o data daca se merita sa te chinui patru ani sau nu.Si sa stii ca n-o azvarle nimeni cu pietre in tine daca esti intr-un liceu mediu. ;)
blog comments powered by Disqus