luni, 19 octombrie 2009

FMX - un sport pentru motociclistii curajosiCunoscut si sub denumirea de Freestyle Motocross, acest sport implica nu doar scamatorii,ca la stunt-riding, ci si sarituri la inaltimi destul de mari.Competitii

Desi sportul in sine nu are subcategorii, concursurile organizate sunt de doua feluri.La primul tip de concursuri, participantii se lupta pentru cea mai buna saritura, implicit scamatorie, in timp ce la Freestyle Motocross, forma initiala a concursurilor de genul asta, se ia in calcul si cine termina primul cursa.


 Red Bull X- Fighters
Nu va insir acu mii si mii de competitii,dar de Red Bull X-Fighters sigur a auzit oricine,chiar daca nu stia exact cu ce se mananca.Sistemul e simplu: in prima runda,fiecare motociclist are 90 de secunde la dispozitie sa-si arate talentele,trick-urile lui fiind punctate,maximul de puncte acumulate este 100(ca la scoala). Pentru a doua runda se selecteaza sase concurenti,fiecare avand la dispozitie doua minute sa impresioneze juriul. In a treia runda,finala,ultimii trei concurenti ramasi au cate doua minute jumate fiecare, pentru a convinge juriul ca X si nu Y merita, cu adevarat, trofeul.

De asemenea, acest concurs are prestigiu si datorita faptului ca juriul este format doar din fosti campioni,cu experienta in jurizare, deci sigur stiu ce implica realizarea fiecarui trick,iar punctajul e cat se poate de realist.

Toate cele necesare
In primul si-n primul rand, e nevoie de o motocicleta care, la fel ca la stunt-riding,  nu are nevoie de  oglinzi, semnalizari si alte lucruri care incurca, ba mai mult, la FMX nu trebuie nici macar cilindree mare, 250 cmc fiind suficienti pentru a putea incerca acrobatiile.


In al doilea rand,dat fiind gradul de periculozitate,este absolut necesar echipamentul,de regula format din casca, ochelari, geaca,  manusi, cizme si genunchere, special create pentru motocross/enduro.

Campioni mondiali
La un amarat de search pe Google,am gasit tare multi campioni in domeniu; Nate Adams, Brian Deegan, Kyle Loza si multi altii dar azi vi-l prezint doar pe Travis Pastrana, castigator al minim cinci medalii de aur la X - Games,un alt concurs de FMX, cum este si Red Bull X- Fighters.


Acest Pastrana,mare amator de sporturi extreme, este din Annapolis, Maryland dar reprezinta Puerto Rico in campionatele de motociclism(stunt si FMX). Este destul de cunoscut pentru ca practica mai multe sporturi extreme,nu toate cu motocicleta.

Sper ca,macar din poze,sa va fi placut sportul acesta,daca nu chiar si din descrierea lui. In continuare va las sa va delectati cu alte imagini la fel de spectaculoase,in care vi se arata ce inseamna fiecare trick.Bibliografie
wikipedia   
despre red bull x-fighters
sursa poze 
trick-uri
Travis Pastrana
blog comments powered by Disqus