luni, 7 septembrie 2009

Viteza mare in conditii de siguranta

Am auzit de unii carora le place sa mearga tare,sa se incline in curbe, sa faca intreceri cu altii (asa-zisele "liniute") dar putini au luat in calcul posibilitatea de a face lucrul asta in conditii de siguranta, uneori intr-un fel constructiv. Singurul mod de a face lucrul asta e de a muta intrecerile -cu tot ce implica ele- pe un circuit special amenajat,eventual participarea la curse de motoGP. Sa va povestesc cu ce se infuleca :)

Cum o aparut?
Genul asta de curse au fost organizate prima oara in 1949 de catre Federatia Internationala de Motociclism(FIM), drepturile comerciale apartinand firmei Dorna Sports si echipele au fost reprezentate de International Road Racing Teams Association(IRTA). Toate regulile si modificarile erau decise de catre patru organizatii(comisia Grand Prix),dintre care Dorna avea cel mai greu cuvant, MSMA(Motorcycle Sport Manufacturers Association) avand putere de decizie doar in cazul schimbarilor de natura tehnica.

In prezent
Cu timpul,MotoGP a castigat o popularitate tot mai mare,astfel incat in prezent sunt circuite in destul de multe tari: Cehia(Brno), Grecia(Serres), Spania(Valencia) etc unde viitorii campioni se pot antrena in voie, clasificati in functie de motorul motocicletei: 125, 250 in 2 timpi sau 800 cmc in 4 timpi. Celelalte vitezane cu alt fel de cilindree pot participa la competitii si campionate dar nu cele din motogp,ci din SBK (superbike) sau altele. Ca tari cu cel mai mare numar de fani ai acestui sport, primele locuri sunt ocupate de Italia si Spania,locul de bastina al celor mai multi campioni contemporani. Presupun ca multora le suna cunoscut macar numele Rossi,daca nu chiar Hayden,Masetti sau romanul nostru,Robert Muresan.

Avem si noi campioni
In ceea ce priveste strainii si informatiile despre ei,va invit sa cautati singuri,ca e plin netul de ele. Cat despre Muresan,va spun doar ca a participat la prima cursa cand avea 10 ani, in prezent are 18 si ultima "boacana" este castigarea unui onorabil loc doi in Campionatul Mondial de Superbike, la categoria Supersport(600 cmc,pentru cei care nu se pricep). In caz ca mananca pe vreunul curiozitatea si vrea sa afle mai multe detalii,poftiti de cititi

Incearca si tu :)
Nu doar prin strainatate exista sansa de a participa la curse,ci si in Romania, in special in Bucuresti. In provincie nu stiu cum sta treaba,dar la Bucuresti sigur se poate. Din cate am inteles, trebuie sa te inscrii la un club din domeniu si apoi mai ai nevoie de talent si multi bani sau doar un sponsor. Scotoceste tu mai bine :)

Ce-i drept, circuitele de viteza sunt o alternativa mult mai sigura a strazii intens circulate dar costa ceva mai mult, in special daca vrei sa faci performanta pe ele.


PS: Pentru cei interesati, am gasit calendarul competitiilor pe 2009
blog comments powered by Disqus