vineri, 10 iulie 2009

Fugi la joaca pe motor

|


O ramura a motociclismului care se ocupa cu acrobatiile la nivel "terestru" este stunt-riding. Prin terestru ma refer ca in orice moment,motocicleta are contact cu solul,iar scamatoriile nu se fac in aer,cum e la FMX.

Un pic de istorie


Stunt-riding a aparut la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.Cativa membri ai "White Helmets" au format o alta echipa,numita Cytrix. Timp de 20 de ani,pana in '67,cei patru membri au avut multe spectacole in Marea Britanie,au fost de vreo doua ori in SUA(timp in care au vizitat 23 de tari in doar patru luni) si Europa.La inceput,Basil Shelbourne, Ted Way, Jet Jones si Neil Hack faceau scamatoriile pe Matchless apoi pe BSA Gold Stars(da,astea erau motociclete).
La vremea aceea,sportul asta se practica dupa alte reguli decat in prezent.Spre exemplu, stunt-urile erau facute la o viteza medie de 60 km/h si includeau sarituri prin cercul de foc iar sportivii nu purtau deloc echipament.

Cu ce se mananca?

Pe aia mai curiosi din fire care vor sa cerceteze domeniul mai amanuntit sau chiar vor sa practice acest sport,ii informez ca nu e nevoie,la inceput,de cine stie ce motocicleta scumpa. E buna si una lovita,de maxim 2000 de euro care,ulterior,va suferi cateva modificari care ajung la vreo 500 de euro.Nu,motocicleta nu trebuie sa fie in stare perfecta(implicit scumpa) pentru ca oricum nu e nevoie de bord,carene,semnale si alte lucruri care incurca;si nu se strica,chiar daca sta cocotata intr-o roata,tocmai datorita modificarilor care i se aduc.

De exersat se poate exersa intr-un loc izolat,fara masini(in miscare) cum ar fi poligon sau parcari mari,preferabil din afara oraselorAsta daca vreti siguranta:) Daca nu,exersati printre masini,treaba voastra.

Cel mai bun de pe la noi

Nu stiu cine o fi cel mai bun din toata lumea,dar cel mai tare stunter roman este Mihai Stoichescu. Cariera moto si-a inceput-o la 12 ani,practicand motocross-ul. Dupa doar trei antrenamente, el a ajuns pe podium la prima competitie dar,fiindca acest sport este foarte costisitor, el a acceptat ofertele de a participa ca stunter la diferite festivitati,in felul acesta practicand o alta pasiune de-a sa.Talentul sau moto l-a scos din anonimat si in domeniul acesta,in cadrul unei etape de motociclism viteza unde a primit titlul de "Best Showman".

Concluzie generala

Cum spunea cineva mai sus.. mai toti aia au inceput cu motoare vai de ele. Si s-au urcat incet incet. Cu trecerea timpului, au prins experienta pe fondul exersarii, schimbarii motoarelor distruse si a ruperii oaselor.
Surse foto:asta,asta
siasta