vineri, 1 mai 2009

Hai la surfing,neamulee!

Kid Rock - All Summer Long
Vezi mai multe video din Muzica »

Avand in vedere ca weekend-ul asta incepe sezonul estival,m-am gandit sa dau idei sau macar informatii despre cum s-ar putea ocupa timpul liber vara asta.In principiu,toata lumea stie ca o sa faca mancarea,o sa strabata parcul in lung si-n lat cu rolele iar,ca pauza,oleaca pe la mare dar eu ma refeream la activitati inedite,pe care sigur nu s-a gandit nimeni sa le faca. Saptamana asta prezint surfing-ul.
  • Sportul asta,ceva cam extrem,dar ideal pentru amatorii de senzatii tari,are la baza un principiu foarte simplu dupa care functioneaza.Un nene,cu o placa de surf,prinde un valmare(cred ca trebuie din-ala fara spume) si apoi coboara,prinzand viteza in acelasi timp astfel incat sa fie suficient de departe cand o sa se sparga valul.Mai pe scurt,pe el il ia valul la propriu.Bineinteles,ce descriu eu aici este stand-up surfing,adica respectivul sta in picioare pe placa aia.Mai e o varianta,bodyboarding dar o s-o descriu altadata.
  • Ca orice altceva,si surfing-ul are subdiviziunile lui,care fac referire la lungimea placii. Astfel, avem longboarding si shortboarding.Placile lungi sunt sunt mai groase si mai largi,cu o lungime de peste 2 metri si au capetele mai rotunjite,spre deosebire de cele scurte care sunt lungi de un metru juma-doi,sunt mai inguste mai subtiri si sunt mai manevrabile.
  • Surferii au o cultura diversa,care are la baza simpla "lunecare" pe valuri,formate pe cale mai mult sau mai putin naturala.In timp ce unii practica surfingul ca pe un hobby si iau sportul asta drept ceva menit sa-i relaxeze,altii il iau foarte in serios,uneori devenind chiar centrul vietii lor.Predominant,acolo existand si multe scoli de surfing,in America e destul de la moda sportul asta,in special in California,Hawaii si Florida.
  • Daca tot am facut oleaca de pofta,hai sa zic si unde se pot lua lectii,intr-un loc cat de cat apropiat.Pe plaja din San Sebastian din Spania,la Bad Tolz,in Germania(la 30-40 km distanta de Munchen).In Romania n-am vazut sa fie in vreun loc si nici nu cred sa existe, avand in vedere ca valurile pe timp de vara au 2-3 metri iar pe timp de iarna e frig.
Dupa capul meu si observat de la distanta,surfingul este un sport foarte frumos,un pic cam periculos,ce-i drept,dar e frumos.Daca e sa ai bani,eu zic ca se merita sa incerci asa ceva.
blog comments powered by Disqus